Fieldlab SCSN maakt professionaliseringsslag

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Smart Connected Supplier Network (SCSN) heeft onlangs de stap gezet van project naar stichting. Hiermee wordt de continuïteit van het initiatief voor de toekomst gewaarborgd en kan het almaar groeiende netwerk zich ook buiten de Nederlandse grenzen verder gaan ontwikkelen.

SCSN is ontstaan uit het innovatieproject ‘Schakels in de keten’, dat drie jaar geleden door Brainport Industries in samenwerking met TNO en verschillende maakbedrijven en ict-leveranciers is opgestart met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant. Samen hebben deze partijen een datastandaard ontwikkeld voor informatie in de productieketen. Denk daarbij aan orders, facturen, technische product data, et cetera. ‘Doordat alle aangesloten bedrijven in een dergelijke keten dezelfde taal spreken, kan een vertaalslag tussen de verschillende bedrijven achterwege blijven’, aldus Rutger van Male van TNO, fieldlabmanager bij SCSN. ‘Hierdoor wordt de foutmarge in de onderlinge communicatie aanzienlijk verlaagd en kan de productiviteit van de hele keten worden verhoogd.’

Inmiddels zijn zo’n 250 maakbedrijven en ict-specialisten aangesloten bij het netwerk en dit aantal groeit gestaag. ‘Hoe breder deze datastandaard wordt gedragen, hoe meer voordeel er te behalen valt in de keten’, zegt John Blankendaal van Brainport Industries. ‘Veel van de bedrijven uit mijn achterban erkennen de relevantie en hebben zich inmiddels aangesloten. Om de ontwikkelingen die in het Fieldlab zijn gerealiseerd voor de lange termijn te borgen, was de volgende stap het opzetten van een onafhankelijke beheersorganisatie: de Stichting Smart Connected Supplier Network.’ Onlangs is de oprichtingsakte hiervoor ondertekend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.