Fieldlab opgericht voor innovatieboost in tuinbouw

Alexander Pil
14 september 2015

Met een injectie van in totaal meer dan 400 duizend euro geeft de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) het officiële startschot voor het Fieldlab Smartfood. Het project wil de tuinbouwsector in Nederland een nieuwe toekomst geven door te internationaliseren, te integreren en te innoveren. En dat is nodig. De thuismarkt voor de Nederlandse teler – en dus voor zijn technologieleverancier – wordt steeds minder rendabel. Het roer moet om, en daar zijn mogelijkheden genoeg voor. Tjerk Gorter, kwartiermaker van het Fieldlab Smartfood: ‘Iedereen die we erover spreken, ziet de kansen die ontstaan doordat megasteden groeien en welvarender worden. Er is daar een snel groeiende behoefte aan een betrouwbare aanvoer van voldoende, veilig, gezond en betaalbaar voedsel. De Nederlandse tuinbouw heeft alles in huis om dat te leveren.’

Tegelijk ziet ook iedereen de noodzaak om als kleine Nederlandse bedrijven samen te werken en slim te innoveren om giganten als Panasonic voor te zijn. In deze nieuwe toekomst voor de tuinbouw speelt digitalisering een doorslaggevende rol: voor automatisering van de productie, voor sturing van projecten vanuit Nederland en om snel en efficiënt te leren wat de beste uitgangsmaterialen en teeltomstandigheden zijn.

Dit Fieldlab, waarvoor het initiatief komt van Innovationquarter, is verbonden aan de nieuwe demokwekerij in het Westland. Verschillende bedrijven haken op dit moment aan en sturen mee in de vormgeving van het Fieldlab. Kennispartners zijn TNO, TU Delft en WUR. Greenport Horticampus Westland-Oostland legt de connectie naar het onderwijs die nodig is om het fieldlab compleet te maken.