FHI vraagt aandacht voor arbeidsmarkt, wisselt voorzitter

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Naar aanleiding van een aantal onderzoeken onder technologiebedrijven heeft FHI-voorzitter Marcel van den Broek de regering verzocht problemen op de Nederlandse hightecharbeidsmarkt bij horens te vatten. Uit de onderzoeken blijkt dat twintig procent van de bedrijven vacatures heeft openstaan, ondanks een terugloop in omzet en winst. Aan het begin van dit jaar lag het tekort aan kenniswerkers op veertig procent. Dat vormt een forse rem op de groei als de economie weer aantrekt, waarschuwt de FHI. De federatie is ook niet gelukkig met de kenniswerkerregeling, die de arbeidsmarkt verstoort door hightechwerknemers gesubsidieerd vast te leggen bij kennisinstellingen.

Van den Broeks deed zijn oproep op het federatiecongres gisteren in Den Haag. Het was gelijk een van zijn laatste daden in functie, want Van den Broek legt binnenkort zijn voorzittershamer neer. Voor zijn verdiensten behaagde het koningin Beatrix de bestuurder te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De groepsdirecteur bij Mediq kwam de FHI binnen via de branche Medische Technologie, waar hij van 1996 tot 2006 een bestuursfunctie bekleedde, waarvan zes jaar als voorzitter. In 2006 verwisselde hij die functie voor federatievoorzitter. Van den Broek was tevens hoofdbestuurslid van MKB-Nederland.

Op hetzelfde congres wezen de leden van FHI Eric van Schagen aan als nieuwe voorzitter de komende vier jaar. De CEO van Simac Techniek vervulde eerder bestuursfuncties in de branche Industriële Elektronica en in het federatiebestuur.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen