Festo zet in 4 weken concept noodbeademingsapparaat op

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Door de lockdown dit voorjaar moest het merendeel van de medewerkers van Festo zich aansluiten bij de thuiswerkers. Toch wisten ze binnen slechts vier weken een passende oplossing te vinden voor een noodbeademingsapparaat voor een Covid-19-behandeling, dankzij een flexibel ontwikkelingsproces en standaard componenten die snel geleverd werden.

Zestien jaar lang lag het concept van een groep wetenschappers voor een noodbeademingsapparaat, gebaseerd op automatiseringscomponenten van Festo, in een la van de Britse overheid. Dit was indertijd ontwikkeld als reactie op de pandemie van 2002-2003, veroorzaakt door het Sars-coronavirus. In maart 2020 hoorde Festo hiervan toen er een vraag kwam van een klant in het Verenigd Koninkrijk.

In het voorjaar – op het hoogtepunt van de eerst coronagolf – gaf deze vraag de impuls om de plannen weer op te diepen en een noodbeademingsapparaat te ontwikkelen met moderne automatiseringscomponenten van Festo, deels gebaseerd op innovatieve piëzotechnologie. ‘Deze maatoplossing voor een Covid-19-behandeling bood het antwoord op de dreigende voorraadtekorten aan beademingsapparaten’, vertelt Frank Jacob, hoofd van businessunit Lifetech bij Festo. Dat onderdeel ondersteunt onder meer fabrikanten van apparatuur en systemen bij het ontwikkelen van oplossingen voor de nauwkeurige regeling van zuurstof.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.