Festo spiekt bij Moeder Natuur

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Festo is bekend als leverancier van oplossingen voor industriële controle en automatisering. Vooral in pneumatiek is het Duitse bedrijf een grootheid. Een paar jaar geleden heeft het ook een innovatieprogramma gelanceerd waarbij het zich laat inspireren door de natuur. Zo bouwde het al robotvarianten van onder meer een mensenarm en -hand, een kwal, een pinguïn en een rog. De nieuwste praktische toepassingen uit dit Bionic Learning Network zijn gebaseerd op een vissenstaart en een olifantenslurf.

Wanneer robotgrijpers zich wagen aan het oppakken van zachte objecten zoals tulpenbollen of chocolade-eitjes, geeft dat vaak nogal een rommel. De geautomatiseerde handen zijn immers lang niet zo subtiel en gevoelig als hun menselijke voorbeeld. Met veel terugkoppeling en zeer nauwkeurige controle lukt het machinebouwers toch nog aardig om kwetsbare spullen te verplaatsen, maar dergelijke systemen zijn voor veel praktijktoepassingen te traag. Er gaat simpelweg te veel tijd verloren voordat de grijper het object goed heeft vastgepakt.

Festo heeft een oplossing bedacht die wel snel en nauwkeurig is. Het Duitse bedrijf heeft zich ook gespiegeld aan de natuur. De Fingripper probeert echter niet een mensenhand te imiteren, maar is gebaseerd op de staartvin van vissen. De drie vingers van deze grijper bestaan elk uit twee flexibele plastic strips die aan het uiteinde aan elkaar vastzitten. De lange zijden van de driehoek die zo ontstaat, staan met elkaar in contact via een aantal scharnierende dwarsverbindingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.