Festo ontwikkelt CMMP-controller voor servomotoren

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In de voedingsmiddelenindustrie en zeker in de bijbehorende verpakkingsmachines wordt veelvuldig gebruikgemaakt van servomotoren. Festo biedt speciaal voor deze motoren de CMMP-controller die onlangs is uitgebreid met de mogelijkheid tot e-camming. Vrij vertaald gaat het hier om het volgen van een elektronische nokkenas waardoor eenvoudig niet-lineaire bewegingen zijn te realiseren.

Mechanische nokkenassen bieden machinebouwers heel wat voordelen maar moeten daarvoor ook zeer nauwkeurig worden geconstrueerd en geproduceerd. Deze tijdrovende aspecten zijn op te heffen door gebruik te maken van de elektronische nokkenassen, die te realiseren zijn met de CMMP-controller van Festo. Met behulp van de e-camming-functionaliteit stuurt de controller een elektromechanische as aan waarbij de as nauwkeurig een voorgedefinieerde pad volgt. Deze curve wordt gevolgd aan de hand van bewegingen van een fysieke of een virtuele master.

Belangrijke voordelen zijn dat de afgelegde weg – of de voorgedefinieerde curve – wiskundig is geoptimaliseerd. Hierdoor zijn maximale versnellingen toe te passen waar dit mogelijk is, zonder het risico van onbeheerst schokken. Uiteindelijk leidt dit tot een minimale cyclustijd en een maximale controle over de beweging waardoor ook het razendsnel handelen van bijvoorbeeld open potjes met yoghurt geen enkel probleem is, zegt Festo.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen