Festo maakt krachtigere parallelgrijper voor zware omgevingen

Leestijd: 1 minuut

Festo heeft een nieuwe parallelgrijper geïntroduceerd. Door zijn ovale zuiger kan de HGPT-B 30 procent meer kracht genereren dan zijn voorgangers. Het lichtgewicht ontwerp van carbidegecoat aluminium maakt hem robuust en zeer geschikt voor toepassing in de zware machinebouw. Speciale beveiliging, die is gebaseerd op de werking van een veer, voorkomt dat de component bij het wegvallen van de druk uit de grijper valt en verhoogt bovendien de grijpkracht.

De HGPT-B-serie omvat acht varianten met een bouwgrootte variërend van 16 tot 80 mm en een bijbehorende houdkracht van respectievelijk 85 tot 3175 N. De slaglengte loopt standaard van 3 tot 20 mm. In de ’krachtversie‘ verdubbelen de krachten, waarbij de slag halveert. Alle uitvoeringen hebben een herhalingsnauwkeurigheid van 0,03 mm. Door de relatief lange T-groefgeleiding is het ook mogelijk om bij een hoog koppel een veilige grijpbeweging uit te voeren. Speciaal voor zeer compacte toepassingen is er een versie beschikbaar met een kortere behuizing, zonder grijpkrachtbeveiliging.

Om de grijpers ook in ruwe omgevingen te kunnen gebruiken, heeft Festo ze onder meer afgeschermd tegen koel- en smeeremulsies, spanen, stof en andere soorten vuil. Ook de vier plaatsen met evenzoveel sensoren zijn beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze sensoren maken het mogelijk om tot maximaal vier posities af te vragen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen