Festo demonstreert pneumatische cobot met concurrerend prijskaartje

René Raaijmakers
3 oktober 2022

Festo liet vorige week op de beurs WOTS een prototype zien van zijn pneumatische cobot. De commerciële versie ziet er nagenoeg hetzelfde uit en komt binnenkort op de markt.

Het Duitse bedrijf zegt dat zijn mechanische hulpje de eerste met lucht aangedreven cobot is. De prijs ligt onder de 20 duizend euro, een bedrag waarvan Festo claimt dat het veel lager is dan dat van de mechanisch-elektrische varianten van concurrenten.

Martin De Deyne van Festo had op de beurs niet te klagen over de belangstelling voor het prototype van de nieuwe cobot. De commerciële variant komt binnenkort beschikbaar en ziet er nagenoeg hetzelfde uit.

Cobots zijn robots die mensen veilig op de werkplek ondersteunen. Ze ontlasten werknemers van inspannende of monotone taken. Pneumatiek geeft de cobot een extraatje: natuurlijke flexibiliteit. ‘Geen enkele andere technologie heeft zo’n gevoelige en flexibele benadering als pneumatiek’, zegt Festo.

Festo’s 6-assige industriële robot heeft een handmatige module met een noodstop/ontgrendelingsknop. Inbedrijfstelling en programmering kunnen snel via een grafische interface en gebruiksvriendelijke functies en 3D-visualisatie.

Het Duitse familiebedrijf laat zich al jaren inspireren door de natuur. Ook voor deze toepassing wijst het naar bionische achtergronden. Bij aanraking is de cobot net zo zacht als contact met een mens, zegt Festo. Dit is eigenlijk niet helemaal waar. De metaal met kunststof omhulling van de cobot voelt anders aan dan de huid van een mens, maar de krachten die vrijkomen bij aanstoten of een botsing zijn wel vergelijkbaar. Misschien is een elleboogpor een goede maat voor de maximale impact van de cobot. Festo: ‘Het is volkomen veilig voor werknemers om samen te werken met hun zorgvuldige technische collega.’