Fei op glad ijs

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine.

Leestijd: 3 minuten

Fei Company voert de druk op bij zijn toeleveranciers om vanuit Azië te gaan leveren. De producent van elektronenmicroscopen – in 1997 ontstaan vanuit een fusie tussen Fei Company en Philips Electron Optics – heeft last van de dure euro. Met inkopen en produceren in Aziatische landen valt bij een koers van bijna anderhalve dollar voor een euro rap te verdienen. Aziatische munten zijn immers vaak gekoppeld aan de dollar.

Vooral voor de Amerikaanse tak van Fei is de neergaande halfgeleidermarkt voelbaar. De instrumenten die het in de VS maakt voor defect- en foutanalyse, 3D-metrologie en het omleggen en repareren van draden op chips, hebben er last van. ’Door de bankencrisis is iedereen zenuwachtig. Fabrikanten stellen kapitaalsinvesteringen uit en daar moeten wij het van hebben‘, zegt Rob Fastenau, directeur van de Fei-vestiging in Acht, in dit blad.

Fastenau maakt duidelijk dat ingrijpen binnen een half jaar noodzakelijk is. Niet alleen de toelevering, ook de eigen R&D moet eraan geloven. In Acht gaat Fei het hardst op de rem staan. Daar slaat Fei twee derde van zijn R&D-budget stuk – vorig jaar was het totale budget 45 miljoen euro.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen