Fei maant toeleveranciers tot haast

René Raaijmakers
19 februari 2008

Fei Company wil dat zijn toeleveranciers meer productie naar Azië overhevelen. De fabrikant van elektronenmicroscopen oefent al langer druk uit bij VDL ETG, Frencken, Neways en Benchmark ’maar het gaat ons niet rap genoeg‘, zegt Rob Fastenau, vestigingsdirecteur bij Fei in Acht.

Fastenau zegt er wel bij dat VDL ETG en Frencken vooruitgang hebben geboekt, maar nog onvoldoende. Hij steekt daarbij de hand in eigen boezem. ’Met al die bedrijven kijken we naar onderdelen en modules. In veel gevallen moeten we herontwerpen. Dat moeten we begeleiden. De boodschap ligt dus ook bij onze eigen troepen. Die moeten nog werk verrichten‘, aldus Fastenau. Het is vooral de lage dollarkoers waarop Fei wil meeliften. Aziaten rekenen vaak af in met de dollar gekoppelde munten en dat biedt ten opzichte van de huidige euro aanzienlijke voordelen, naast lagere lonen.

Fei breidt zijn cleanrooms in Acht uit voor de productie van nieuwe microscopen, waaronder de Bio-Titan en de Titan Krios, die zijn gebaseerd op de Titan.

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2007, begin februari, liet de Nederlands-Amerikaanse producent van elektronenmicroscopen al weten dat zijn winstgevendheid onder druk stond door hogere operationele kosten en een lage yen en dollar. Fei deed het overigens goed. Het maakte vorig jaar een recordwinst van 40,7 miljoen euro, drie maal hoger dan het jaar daarvoor. De omzet nam met 24 procent toe tot 403,8 miljoen euro.

De omzet- en winststijgingen zijn vooral te danken aan de vestiging in Acht, waar de divisies Nano Research en Nano Biology zitten. De omzet in transmissie-elektronenmicroscopen en dual-beamsystemen groeide met zo‘n 30 procent. Deze groei zorgde vorig jaar voor een personeelstoename tot zeshonderd medewerkers bij de Eindhovense vestiging. Op dit moment breidt Fei zijn bestaande cleanrooms in Acht uit voor de productie van nieuwe microscopen, waaronder de Bio-Titan en de Titan Krios, een nieuw apparaat dat is gericht op celbiologen.

Maar Fei ziet zich nu gedwongen op R&D te besparen. Vorig jaar gaf het nog 44 miljoen dollar uit aan onderzoek en ontwikkeling in Acht, twee derde van het totale researchbudget van 66 miljoen dollar. ’Ik wil niet dramatiseren, maar de trend is niet goed. Dit moet niet nog een half jaar duren‘, zegt Fastenau.

De opbrengsten bij de Fei-divisie voor inspectiesystemen voor de chipindustrie (Nano Electronics) vielen vorig jaar al tegen door de afnemende orders van halfgeleiderfabrikanten. ’Je kunt de trendlijnen doortrekken‘, wijst Fastenau. ’Door de bankencrisis is iedereen zenuwachtig. Fabrikanten stellen kapitaalsinvesteringen uit en daar moeten wij het van hebben.‘