FD: ‘Philips negeerde jarenlang FDA-waarschuwingen’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Aan de stillegging van Philips’ ct-scannerfabriek in Cleveland gaan jaren van FDA-waarschuwingen vooraf, schrijft het Financiële Dagblad. Philips stelde begin vorig jaar een productiestop in na de constatering van misstanden, een stap die veel langer duurt dan gedacht en tot nog toe 225 miljoen euro heeft gekost. Naar nu blijkt, was dit een noodgreep omdat de kwaliteitsproblemen zich jaren hadden opgestapeld.

De eerste FDA-waarschuwing voor Cleveland stamt al van 2011, blijkt uit een FDA-rapport in handen van het FD, waarin stevige kritiek wordt geuit op Philips. Zo werden tienduizenden meldingen van problemen niet in behandeling genomen. Ook ondernam Philips geen actie op honderden problemen die wel voor onderzoek in aanmerking kwamen. Verder bleef het bedrijf afgekeurde onderdelen inkopen door een, volgens de FDA, boekhoudkundig trucje.

Het is niet duidelijk in welke mate het management op de hoogte was van de problemen in Cleveland. Halverwege vorig jaar vertrok Healthcare-ceo Deborah DiSanzo en trok Frans van Houten de divisie naar zich toe.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.