Fabrikanten gereedschapmachines vragen EU om reddingsboei

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

De economische crisis raakt Europese fabrikanten van gereedschapmachines keihard. In het vierde kwartaal van 2008 vielen de orders met 48 procent terug, in vergelijking met een jaar eerder, becijfert Cecimo (Comité Européen de Coopération des Industries de la Machine-outil), de overkoepelende organisatie met lidverenigingen in vijftien Europese landen.

‚ÄôWe verwachten verdere reducties in de komende kwartalen‚Äė, zegt Filip Geerts, secretaris-generaal van Cecimo. Geerts verwacht een terugval naar een niveau dat 60 procent lager ligt. ‚ÄôMet een gemiddelde tijd van order naar levering van zeven maanden, zal de echte impact op de productieactiviteiten in de komende maanden gaan vallen‚Äė, verwacht Geerts. Op dit moment ziet Cecimo nog slechts een terugval van 13 procent in de productieactiviteiten bij zijn leden. De meeste lidbedrijven werken momenteel aan kostenverlaging en stemmen hun productie af op kleinere orderaantallen.

Cecimo roept het Europese parlement en de Europese Commissie op om maatregelen te nemen. De organisatie wijst erop dat de gereedschapmachinesector een cruciale rol speelt in het streven om productieactiviteiten in Europa te houden. ‚ÄôIn elk plan of programma om de Europese industri√ęle activiteit en economie te verjongen, speelt de sector voor gereedschapmachines een strategische rol. Daarom zijn er financi√ęle instrumenten nodig om deze sector te helpen overleven. De sector moet zijn kenniswerkers behouden en ontslagen voorkomen door investering in training en innovatie‚Äė, zegt Javier Eguren, president van Cecimo. ‚ÄôZonder machines kan de productie niet snel en effectief weer opstarten.‚Äė

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.