Exrobotics test explosieveilige robot bij Saudi Aramco

Alexander Pil
7 maart 2019

In december heeft Exrobotics een uitgebreide serie pilotdemonstraties uitgevoerd met zijn Exr-1-robot bij de Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco. Het in Breda en Delft gevestigde bedrijf heeft al een contract op zak bij Shell en verkocht zijn explosieveilige robots ook in onder meer Australië, Noord-Amerika en Oman. Als het ook Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld, als klant kan binnenhalen, maakt Exrobotics een flinke klapper.

Alle modules van de Exr-1-robot – hier bij Shell in Pernis – hebben een eigen IEC-Ex zone 1-certificaat.

Exrobotics is het enige bedrijf ter wereld met een werkende, Ex-gecertificeerde inspectierobot die kan worden ingezet in potentieel explosiegevaarlijke omgevingen. Het modulaire systeem maakt het mogelijk om olie- en gasinstallaties van afstand te inspecteren, wat veiliger, sneller en efficiënter is dan mensen ter plaatse sturen.

Op de Berri Gas Plant en de Ras Tanura-raffinaderij van Aramco doorstond de Exr-1-robot meer dan veertig tests. Tijdens de demonstratie was de robot verbonden met een centrale server in Duitsland, zonder dat dat effect had op de prestaties. Daarmee toonde Exrobotics aan dat zijn robots ook vanaf elke plek in Saoedi-Arabië kunnen worden aangestuurd. Aramco kan dus al zijn sites vanaf een centraal punt in de gaten houden.