Exrobotics opent productiesite in Delft

Alexander Pil
20 september 2018

Vorige week heeft Exrobotics officieel zijn nieuwe productielocatie in Delft geopend. De specialist in explosieveilige robots koos voor Zuid-Holland omdat ‘het roboticaklimaat in de provincie veel te bieden heeft op het gebied van r&d’. De nieuwe productiesite is in de nabijheid van TU Delft en Robovalley.

Exrobotics is het enige bedrijf ter wereld met een werkende, Ex-gecertificeerde inspectierobot. Eerder kon het Improvia-onderdeel al melden dat het tien Exr-1-robots gaat leveren aan de Nam. Deze systemen worden op de nieuwe locatie in Delft geproduceerd en moeten nog dit najaar operationeel worden.

De Exr-1.1-robot van Exrobotics doorstond onlangs de praktijktest bij Shell in Pernis.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij heeft verspreid over Nederland vele tientallen locaties die wettelijk twee tot drie keer in de week moeten worden geïnspecteerd. ‘Dat kost natuurlijk veel tijd en geld, dus is de Nam op zoek naar een creatieve, innovatieve oplossing’, aldus Exrobotics-directeur Samir El Awadi. De planning is dat uiteindelijke alle Nam-locaties in Nederland worden geïnspecteerd met een Exrobotics-oplossing. Ook in het buitenland is er veel interesse. Zo is het Delftse bedrijf in vergevorderde onderhandelingen met onder meer Adnoc en Aramco, de oliemaatschappijen van respectievelijk de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Exrobotics heeft nu tien mensen in dienst, maar verwacht de komende jaren hard te groeien.