Exrobotics bouwt explosieveilige robots voor Shell

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Inspectie is een fikse kostenpost in de olie- en gasindustrie. Samen met Shell werkt Improvia-divisie Exrobotics aan een explosieveilige robot waarmee operators vanop afstand controles kunnen uitvoeren. De Nederlandse Aardoliemaatschappij neemt de systemen later dit jaar in gebruik.

Shell is partner in de North Caspian Operating Company (NCOC), een consortium verantwoordelijk voor de oliewinning in het Kashagan-veld in het noordelijke deel van de Kaspische Zee. Het is een zeer groot olieveld waarbij de olie ook zwavelhoudend gas bevat. Bovendien komt de olie onder hoge druk uit de grond. Door die uitdagende omstandigheden werkt de NCOC met onbemande bronnen die op afstand worden gecontroleerd.

De eilanden met de boorputten worden zo weinig mogelijk bezocht door NCOC-medewerkers. Waarom sturen we er überhaupt nog mensen naartoe, vroeg Shell zich af. In 2009 startte de Nederlands-Britse energiemaatschappij een project om een robot te ontwikkelen die op de eilanden kan blijven wonen en menselijke bezoekjes tot een minimum beperkt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.