Exportgedoe noopt KMWE tot opening Chinees filiaal

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Toeleverancier KMWE heeft een filiaal geopend in China om geen last te hebben van de exportbeperkingen in de halfgeleidertechnologie. De nieuwe vestiging maakt dezelfde producten als de bestaande locatie in Maleisië, maar dan exclusief voor de Chinese markt. ‘Zonder het handelsconflict tussen Amerika en China hadden we dat waarschijnlijk niet gedaan’, zegt KMWE-directeur Edward Voncken in het Eindhovens Dagblad.

De Verenigde Staten kondigden afgelopen oktober verschillende restricties aan voor de export van halfgeleidergerelateerde technologie. Ook toeleveranciers van halfgeleidermachinebouwers kunnen daardoor worden geraakt – KMWE werkt onder meer voor ASML en Besi. Bovendien eisen Chinese bedrijven en ook de Chinese overheid steeds vaker dat (componenten voor) elektronica en halfgeleidermachines uit China zelf komen. Dit om nieuwe vervelende verrassingen te voorkomen en om de binnenlandse halfgeleiderindustrie een duw in de rug te geven.

Machinebouwer NTS heeft al langer een filiaal in China. Onlangs vertelde de directeur daar dat de maandenlange lockdown in Shanghai het vertrouwen in de Chinese overheid ernstig heeft geschaad. Een groot aantal Europese bedrijven zijn daarom vertrokken, aldus de Europese Kamer van Koophandel.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.