Export zorgt voor groei Europese gereedschapsmachinemarkt

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Europese branchevereniging Cecimo verwacht dat de Europese markt voor gereedschapsmachines dit jaar met 6 procent zal stijgen naar 22 miljard euro. De zwakke interne vraag wordt volledig gecompenseerd door de goede exportcijfers. Sowieso is het de export die deze industrie sterk maakt. Gedetailleerde voorspellingen voor 2012 geeft Cecimo nog niet maar vorig jaar werden er voor 16,7 miljard euro aan gereedschapsmachines uitgevoerd, bijna een evenaring van recordjaar 2008. Voor toekomstige groei zijn producenten dus vooral aangewezen op export naar met name Azië en Noord- en Zuid-Amerika, aldus Cecimo.

Vanwege het grote belang van de export roept Cecimo de EU op om vaart te maken met de vrije-handelsovereenkomst met India. Japan en Zuid-Korea hebben al zo‘n deal waardoor gereedschapsmachinebouwers uit die landen een competitief voordeel hebben ten opzichte van hun Europese collega‘s. Cecimo rekent erop dat de EU snel tot overeenstemming komt.

Verder waarschuwt Cecimo voor een tekort aan geschikte arbeidskrachten. De werkeloosheid in de EU mag dan ongekend hoog zijn, gereedschapsmachinebouwers hebben nog altijd moeite om het juiste personeel te vinden. Cecimo is daarom blij met de Industrial Policy Communication, een ambitieus plan van de Europese Commissie om investeringen en innovatie te stimuleren en om het human capital in de maakindustrie te ontwikkelen. Nu is het tijd voor actie, vindt Cecimo.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.