Export Vlaamse technologiesector valt stil

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

In 2012 groeide de export van Vlaamse technologiebedrijven voor het vierde jaar op rij, naar een totaalbedrag van 55 miljard euro. Vooral de uitvoer naar nieuwe groeilanden droegen bij aan de toename, zegt branchevereniging Agoria. Toch is er reden tot pessimisme: het bedrag ligt nog altijd een slordige vijf miljard onder het niveau van vóór de crisis, en de Vlaamse groei blijft achter bij de rest van de wereld. Bovendien daalt de export dit jaar naar verwachting weer met zo‘n zeven procent.

Agoria waarschuwt dat de concurrentiepositie van Vlaanderen steeds verder afkalft. ’Ons land werd duurder om te produceren en prijst zich steeds meer uit de markt‘, schrijft het in een persbericht. De afgelopen jaren kon dat probleem deels worden opgevangen door betere exportprestaties naar nieuwe groeimarkten met innovatieve hoogtechnologische producten. Maar daar is ook de rek uit, meent Agoria: ’Meer dan de helft van de exportgroei van de afgelopen tien jaar is afkomstig van onze export naar de Bric-landen. Maar die groei is niet oneindig en dat lijkt zich ook te bevestigen in de exportcijfers voor de eerste maanden van 2013.‘

De belangrijkste sector voor de Vlaamse export is die voor transportmiddelen, met een aandeel van 21,8 miljard euro. Ook machinebouw is met 14,1 miljard een belangrijke sector, gevolgd door elektrotechniek en ICT met 9,6 miljard euro. De belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.