Export machines alweer hoger dan voor recessie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse machinebouw lijkt de crisis te boven te zijn. De exportcijfers voor deze branche liggen in ieder geval alweer hoger dan voor de recessie. In maart 2010 was de export goed voor een omzet van 4,9 miljard euro. Ook de export van optische en medische apparaten bedraagt intussen 1,2 miljard euro, meer dan het niveau van 2008. De elektronische apparaten halen dat nog niet.

Vorige week zijn zes directeuren uit de hightechindustrie de dialoog aangegaan met demissionair minister Van der Hoeven. Onderwerpen zoals het voortzetten van innovatieondersteuning na de recessie, steun bij export, groeifinanciering, het lanceren van overheidsprojecten en het aantrekken van kenniswerkers passeerden de revue. Enkele van deze onderwerpen zullen ook een plaats krijgen in het overdrachtsdossier van de minister.

’Het was een goed moment voor een gesprek, want vijf van de zes aanwezige bedrijven laten alweer sterke groeicijfers zien‘, vertelt Mat de Vaan van het High-Tech Systems Platform. ’Het is belangrijk dat de industrie niet alleen met de overheid in gesprek gaat in slechte tijden. Juist nu is het belangrijk om de continuïteit van het beleid, zoals het tijdens de crisis is gevoerd, te verankeren. Na eerdere gesprekken met de minister in maart 2009 en januari 2010, is dit gesprek een logisch vervolg. Onze industrie blijft altijd gevoelig voor het wereldwijde economische klimaat, dus voor een volgende dip kunnen we het scenario al klaarleggen. De bedrijven stellen zich gelukkig steeds beter in op de cycli in onze bedrijfstak, maar het is zaak dat het overheidsbeleid ook blijft aansluiten. Zo bouwen we samen aan een optimaal ondernemersklimaat en een sterke kenniseconomie.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen