EUV-voortgang stemt ASML hoopvol voor 2013

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

2013 zal een trage start kennen, met een omzet van 850 miljoen euro in het eerste kwartaal, maar vervolgens zal de business aantrekken, zodat de verkopen netto op hetzelfde niveau zullen uitkomen als in 2012. Dat is de verwachting van ASML-CEO Eric Meurice. Als drijvende kracht achter het herstel ziet de Veldhovense topman twee ontwikkelingen: de groeiende behoefte aan 14-tot-20-nm-capaciteit bij halfgeleiderfabrikanten voor de volgende generatie draagbare producten en de levering van de eerste NXE:3300B in K2. Doel is om dit jaar elf van deze EUV-systemen te verschepen, resulterend in een omzet van ongeveer zevenhonderd miljoen euro.

De laatste EUV-ontwikkelingen bij zijn bedrijf stemmen Meurice hoopvol dat ASML dit target gaat halen. ’We hebben reeds een stabiele 40 W lichtbron gedemonstreerd en het ontwerp succesvol getest voor debris mitigation tot 60 W. Het eerste NXE:3300B-systeem levert bovendien een goede overlay en goede beeldvormende prestaties.‘

In K4 van 2012 heeft ASML een omzet geboekt van 1023 miljoen euro. Dat is ruim vijftien procent minder dan in dezelfde periode van 2011 en het slechtste kwartaalresultaat sinds de economische crisis. Met 298 miljoen viel de winst opmerkelijk genoeg wel dertien miljoen hoger uit dan twaalf maanden geleden. De lithogigant verkocht het afgelopen vierde kwartaal 25 nieuwe machines en negen gebruikte systemen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.