Euv-orderboek ASML groeit met drie machines

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Klanten hebben het afgelopen kwartaal drie nieuwe orders geplaatst voor ASML’s euv-productiescanner, de NXE:3400B. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. ASML verscheepte onlangs het eerste exemplaar van deze uitvoering. Daarnaast ontving het vier orders om machines in het veld ernaar te upgraden. In het orderboek staan nu 21 euv-systemen, met een totale waarde van 2,3 miljard euro. De Veldhovenaren verwachten nog meer bestellingen dit jaar.

Financieel gaat het ASML nog altijd voor de wind. De omzet steeg naar 1,94 miljard euro, tegen 1,50 miljard dezelfde periode vorig jaar. In deze getallen zijn voor het eerst de metrologie- en inspectieopties meegenomen. Voorheen stonden deze samen met serviceverlening in een verzamelpost in de boekhouding. De winst van 452 miljoen euro steekt ook gunstig af tegen de 198 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016 maar is wat lager dan het resultaat in het slotkwart van 2017, toen 524 miljoen euro werd bijgeschreven.

ASML heeft beloofd in 2020 een omzet van elf miljard euro te draaien. Daartoe moet het gemiddeld een omzetgroei van een miljard euro per jaar realiseren – dit jaar van 6,8 miljard richting de acht miljard euro. Met een verwachte omzet van opnieuw tegen de twee miljard euro in het tweede kwartaal ligt ASML wat dat betreft op koers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.