Europese zonnetelescoop krijgt corrigerende TNO-bril

Matthew Maniscalco is senior businessdeveloper bij TNO en leidt TNO’s roadmaps voor de ontwikkeling van optomechatronische technologie voor astronomie en kernfusiediagnostiek.

Leestijd: 8 minuten

De bouw van een adaptieve secundaire spiegel voor een optische telescoop is sowieso een ingewikkelde klus, maar het bouwen van zo’n ASM voor de European Solar Telescope is pas écht een uitdaging. Toen TNO werd gevraagd om het voorlopige ontwerp en het prototype te maken, heeft het zijn complete adaptieve-optiekexpertise in de strijd gegooid. Inmiddels is het druk bezig met de ontwikkeling van een ASM die uiterste precisie levert onder de uitdagende omstandigheden die inherent zijn aan een zonnetelescoop.

Iedereen die ooit in de woestijn is geweest, weet hoe de warmte daar het zicht vertroebelt. Kijk in de verte en je ziet de horizon als golvende lijnen, vervormd door de wervelingen in de lucht. Stel je dan eens voor dat je met een telescoop hónderden kilometers ver kijkt, door de dampkring van de aarde heen, rechtstreeks naar de zon. Het effect dat deze atmosferische vervormingen hebben op het beeld van de telescoop moet tot op enkele nanometers nauwkeurig worden gecorrigeerd.

Dus toen het European Solar Telescope-consortium (EST) overwoog de Europese zonnetelescoop op de Canarische Eilanden uit te rusten met een adaptieve secundaire spiegel (ASM), zocht het een partner die kon helpen ultranauwkeurige waarnemingen van de zon mogelijk te maken. Nu het contract voor het voorlopige ontwerp aan TNO is toegekend, zijn we druk bezig om te bewijzen dat onze technologie dé oplossing is voor de unieke uitdaging die de observatie van de zon ons stelt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.