Europese R&D-uitgaven stijgen

Leestijd: 1 minuut

Europese bedrijven hebben vorig jaar gemiddeld 6,3 procent meer uitgegeven aan R&D. Dat blijkt uit het EU Industrial R&D Investment Scoreboard 2013, dat de prestaties van Europese kennisbedrijven afzet tegen die van de rest van de wereld. De toename in Europa is marginaal hoger dan het mondiale gemiddelde van 6,2 procent, maar blijft achter bij die van Amerikaanse bedrijven (8,2 procent) en de restcategorie Azië exclusief Japan, Zuid-Amerika en Afrika (8,8 procent). De drie sectoren met de hoogste R&D-uitgaven zijn wederom farma, hardware en toestellen, en automotive.

Nederland heeft met een aandeel van 8,3 procent de op drie na grootste R&D-sector van Europa. Duitsland voert die lijst aan, gevolgd door Frankrijk en Groot-Brittannië. Nederland verhoogde vorig jaar zijn private R&D-bestedingen bovengemiddeld, met 7,0 procent. Duitsland gaf 11,6 procent meer uit, Ierland 10,3 procent. De geroemde kenniseconomie Finland leverde juist 10,3 procent in.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.