‘Europese PV-megafabriek in de maak’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Enkele Europese bedrijven en onderzoeksinstellingen willen Chinese PV-fabrikanten een koekje van eigen deeg geven. Volgens de Süddeutsche Zeitung werken zij aan een plan om in Europa zonnecellen te produceren die twintig procent goedkoper zijn dan Chinese. Daartoe moet er een fabriek van een miljard euro worden gebouwd. De financiering zou al in een vergevorderd stadium zijn.

Welke bedrijven achter het initiatief zitten, is niet bekendgemaakt. Wel meldt de Duitse krant dat in ieder geval Europa’s grootste PV-fabrikant, Solar World, niet meedoet. De betrokken onderzoeksinstellingen zijn het Duitse Fraunhofer ISE, het Franse Ines en het Zwitserse CSEM. De proefproductie zou volgend jaar al kunnen starten, massaproductie in 2018.

De Duitse overheid laat weten de ontwikkelingen met interesse te volgen. Ook in Frankrijk valt het plan waarschijnlijk in goede aarde: president Hollande suggereerde begin dit jaar al een ‘Airbus van de energie’ op te richten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.