Europese miljoenenbeurzen naar Stramigioli, Daemen en Katoen (update)

Pieter Edelman
10 april 2018

Tijdens de laatste ronde van de European Research Council worden onder meer cryptografiespecialist Joan Daemen en werktuigbouwkundeprof Stefano Stramigioli beloond met een Advanced Grant van maximaal 2,5 miljoen euro. Verder gaan er onder meer grants naar data-onderzoeker Johan Suykens – zijn tweede – en roboticahoogleraar Joris De Schutter van de KU Leuven, en naar de Nijmeegse astrofysicus Jörg Hörandel. In totaal zijn zestien van de 269 grants bestemd voor Nederlandse onderzoek, terwijl België er acht binnensleept.

Daemen, die bij STMicroelectronics werkt en daarnaast een aanstelling heeft als deeltijdhoogleraar bij de Radboud Universiteit Nijmegen, krijgt het geld voor een project rondom energiezuinige symmetrische cryptografie. Daemen stond aan de wieg van AES, de belangrijkste symmetrische-cryptografiestandaard van het moment.

UT-hoogleraar Stramigioli krijgt de beurs voor onderzoek naar robotische vogels. Hij wil met name de interactie tussen de vleugel en de wind beter begrijpen om de robirds nog natuurlijker te maken. Het onderzoek kan ook van pas komen bij vliegtuigvleuges of windturbinebladen.

UT-hoogleraar Joost-Pieter Katoen (die de grant overigens op naam van RWTH Aken binnenhaalt) gaat het geld gebruiken voor onderzoek naar de inzet van formele methoden voor probabilistische software. Van computerprogramma’s die in de echte wereld moeten opereren op basis van sensordata, zoals robots en zelfrijdende auto’s, is het lastig te zorgen dat ze altijd correct werken met traditionele gereedschappen. Formele methoden moeten de werking ook met onvoorspelbare data kunnen beteugelen.

Het onderzoek naar vogelrobots van Stafano Stramigioli heeft geresulteerd in de spinoff Clear Flight Solutions.