Europese maakindustrie in het defensief

Paul van Gerven
15 april 2016

De Europese maakindustrie verliest de komende jaren concurrentiekracht als gevolg van het moeizame economische herstel in het werelddeel. In de 2016 Global Manufacturing Competitiveness Index van Deloitte zakken de meeste Europese landen een aantal plaatsen op de ranglijst in de periode 2016 tot 2020. Duitsland vormt daarop een uitzondering door zijn derde plaats vast te houden. Voor Nederland valt de schade mee: het zakt van plaats 20 nu naar 21 in 2020. België daalt van 26 naar 29.

Opvallend is dat Deloitte verwacht dat de Verenigde Staten China gaan passeren en in 2020 weer het meest concurrerende maakland zal zijn. Dit is te danken aan het niet aflatende Amerikaanse investeringsniveau in onderzoek, talent en technologie, stelt het accountantsbureau.

China ondertussen krijgt concurrentie van de zogenaamde mighty five Maleisië, India, Thailand, Indonesië en Vietnam (MITI-V), hoewel India net als de andere Bric-landen Brazilië en Rusland een stap terug doet. Deze trend is al jaren zichtbaar: van de Bric-landen weet alleen China zich staande te houden.