Europese Commissie: meer investeringen nodig voor ai

Pieter Edelman
26 april 2018

De Europese Commissie heeft haar ideeën bekendgemaakt om te reageren op de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Volgens de commissie moeten publieke en private investeringen in r&d omhoog, moeten we ons voorbereiden op de socio-economische veranderingen en moet er gebouwd worden aan een ethisch en juridisch raamwerk. Al met al moet er tot 2020 minstens 20 miljard euro extra geïnvesteerd worden in ai, vindt de EC.

De Commissie roept ook op tot Europese samenwerking om de uitdagingen het hoofd te bieden. In ai-onderzoek zou Europa door samenwerking tussen de topgroepen een toontje mee kunnen zingen, ook de sectoren die ai toepassen – zoals robotica, vervoer, gezondheidszorg en de maakindustrie – zouden meer vaart kunnen maken door samen op te trekken. Onlangs pleitten Europese ai-onderzoekers ook voor een grootschalige samenwerking.

De financiering vormt echter een uitdaging. In het vorig jaar gepresenteerde Horizon2020-budget voor de periode van 2018 tot en met 2020 is er in totaal 1,5 miljard beschikbaar voor alle ai-gerelateerde onderwerpen. Dat is volgens de EC zo’n zeventig procent meer dan tussen 2014 en 2017, en moet 2,5 miljard aan private investeringen vrijmaken.

Er moet echter nog veel gebeuren om aan de beoogde twintig miljard te komen. Frankrijk maakte vorige maand bekend om driehonderd miljoen euro per jaar in ai te steken, maar dat initiatief heeft nog weinig navolging gekregen. De Commissie hoopt een gunstig klimaat voor ai-r&d te kunnen scheppen, onder meer door het gebruik van open data aan te moedigen.

De Commissie zal de ideeën dit jaar samen met de lidstaten verder uitwerken tot concrete plannen. Die hebben enkele weken geleden al hun positie kenbaar gemaakt.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!