Europese beurs voor Twentse microrobotzwermen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het Surgical Robotics Lab van de Universiteit Twente onder leiding van professor Sarthak Misra maakt deel uit van een consortium dat een Horizon Europa-beurs heeft ontvangen. Hun project met de naam Rego is geselecteerd voor financiering in het kader van de oproep: ‘De grenzen verleggen van robotica-cognitie. Digitale en opkomende technologieën voor concurrentievermogen en geschikt voor de groene deal.’

De ambitie van het Rego-project is om de volgende generatie AI-aangedreven interactieve miniatuur multi-robotsystemen mogelijk te maken. Rego gaat een innovatieve set microscopisch kleine zwermen robots ontwikkelen voor samenwerkingstaken. Deze zwermen worden draadloos aangestuurd door elektromagnetische velden en beheerd door mensen via intuïtieve behendige interfaces en interactieve technieken. Het project zal leiden tot het creëren van toepassingsspecifieke microrobotische zwermen die zich richten op de uitdagingen van minimaal invasieve chirurgische procedures. Daarnaast zullen katalytische zwermen worden bestudeerd op hun potentieel in toepassingen van waterbehandeling.

Rego wordt geleid door het Franse CNRS en zal partners uit vier EU-lidstaten betrekken die zullen samenwerken om een wetenschappelijke doorbraak te realiseren op het gebied van mens-robotinteractie voor microrobotica. Andere partners zijn CHU Rennes, Italian Institute of Technology, Haption, Scuola Superiore Sant’Anna, Inria en Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (Duitsland).

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen