Europese bedrijfslobby waarschuwt voor Chinese hightech-push

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Overcapaciteit in verschillende hightectsectoren als gevolg van Chinese bedrijven aan het staatsinfuus. Chinees protectionisme. Druk op buitenlandse bedrijven om technologie te delen in ruil voor toegang tot de Chinese markt, terwijl Chinese investeerders in het buitenland amper een strobreed in de weg wordt gelegd. Het is greep uit klachten van de EU Chamber of Commerce (Eucham) in Beijing, neergepend in een dinsdag verschenen rapport.

De publicatie is een reactie op het vorig jaar gepresenteerde Made in China 2025, een plan om de Chinese industrie naar een hoger plan te trekken. Dit kan slecht uitpakken voor Europa, waarschuwt Eucham, dat desondanks niet voor een protectionistische tegenaanval pleit, maar voor een gelijk speelveld. Beijing belooft al jaren beterschap op dit gebied, maar echte hervormingen zijn uitgebleven, stelt Eucham.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen