Europees robotprogramma goed voor 240 duizend banen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie en honderdtachtig bedrijven en onderzoeksinstellingen hebben dinsdag een research- en innovatieprogramma gelanceerd voor civiele robotica. Het Sparc-project is gericht op robots voor productie, landbouw, gezondheidszorg, transport, civiele beveiliging en huishoudelijke taken. Het initiatief moet meer dan 240 duizend banen opleveren.

Met Sparc wil de Europese Commissie de positie van Europa op de wereldwijde robotmarkt versterken. In 2020 is die 60 miljard euro groot. Europa moet tegen die tijd een marktaandeel van 42 procent hebben (nu ongeveer 35 procent). Sparc sluit aan bij Eurobotics, een internationale non-profitorganisatie voor iedereen in de Europese robotwereld. De EC investeert 700 miljoen euro in het programma, Eurobotics 2,1 miljard.

‘Europa moet niet alleen een gebruiker maar ook een producent van robots zijn’, vindt eurocommissaris Neelie Kroes. ‘Robot vervangen niet alleen mensen, ze doen veel meer. Ze doen vaak dingen die mensen niet kunnen of willen doen en die alles verbetert, van onze levenstandaard tot onze veiligheid. De integratie van robots in de Europese industrie helpt om banen te creëren en te behouden voor Europa.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.