Europees project rond ‘robotmaatjes’ in race megasubsidie

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het roboticaproject Robocom maakt kans op een flinke zak geld uit Europa. Binnen het Future and Emerging Technologies Flagship-initiatief heeft de Europese Commissie voor de komende tien jaar twee keer een miljard euro gereserveerd voor twee grote en innovatieve onderzoeksprojecten. Die projecten moeten grote impact hebben op de Europese wetenschap, geheel nieuwe wegen openen in technische innovatie en concurrentiekracht, en nieuwe maatschappelijke voordelen opleveren. Na de voorselectie is Robocom (Robot Companions for Citizens) een van de zes overgebleven kanshebbers uit een veld van 26. Begin 2013 hakt de EC de knoop door.

Doel van Robocom is om robots te ontwikkelen die als ’maatje‘ voor de mens kunnen fungeren. Geen afstandelijke apparaten maar sociaal, veilig, duurzaam, vaardig en zich bewust van de omgeving. De huidige robots zijn niet in staat om efficiënt in complexe menselijke en natuurlijke omgevingen te werken. Robocom wil de technische bottlenecks oplossen door kennis uit het dierenrijk te vertalen naar de robotwereld. Een minidocumentaire over Robocom is te zien op Youtube.

Het Robocom-consortium bestaat uit 73 partners uit 24 landen en heeft betrekking op grofweg duizend Europese onderzoekers. Vanuit Nederland komt er inbreng van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschap en de UT. Ook de universiteiten van Amsterdam en Utrecht dragen hun steentje bij. De Belgische deelnemers komen van onder meer de KU Leuven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.