Europees consortium werkt aan effectief robotgebruik in agrofood
Het EU-project Agrobofood bouwt met een budget van 16 miljoen euro aan een Europese ecosysteem voor het effectief toepassen van roboticatechnieken binnen de Europese agrifoodsector. Het programma wil het digitale transformatieproces versnellen en heeft tot doel de efficiëntie en concurrentiepositie van de Europese agrifoodsector te verbeteren. Het Agrobofood-netwerk bestaat uit 49 digitale innovatiehubs (Digital Innovation Hubs) en twaalf competentiecentra en zal tijdens het project verder worden uitgebreid. Het projectconsortium dat deze groei aanwakkert, bestaat uit drie partners, onder leiding van Wageningen University & Research.

Boeren staan vanwege de toenemende vraag naar meer en beter voedsel met gebruik van minder middelen, een lagere ecologische voetafdruk en de veranderende eisen van de consument voor een enorme uitdaging. Agrobofood streeft naar een optimale terugkeer van EU-investeringen in agrifoodrobotica, waarbij Europa het voortouw neemt in de productie van duurzaam, veilig en adequaat voedsel.
De kern van het project bestaat uit innovatie-experimenten die worden georganiseerd en gecontroleerd door de Digital Innovation Hubs. De eerste experimenten worden uitgevoerd in zeven regionale clusters. Hierin worden robotica-innovaties in agrifood aangetoond die dupliceerbaar zijn en Europa-breed kunnen worden toegepast.
Om mensen te beschermen tegen een werkomgeving met temperaturen onder nul wordt in het kader van het Agrobofood-project een demonstratierobot gebouwd: een ‘gemengde palletiser’ die in een vriescel kan worden ingezet. Een andere demorobot laat zien hoe fruit geautomatiseerd, op tijd en met minder mankracht kan worden geoogst. Dit leidt tot lagere productie- en grondstofkosten en biedt tegelijkertijd een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. Een derde demonstrator wordt ontwikkeld voor de komkommerteelt, die de rijpheid van komkommers kan beoordelen en in een broeikas vruchten kan plukken en verwerken. Ook bouwen engineers een drone zien die wijngaarden kan controleren.
Met de oprichting van een duurzaam netwerk van Digital Innovation Hubs vormt Agrobofood de schakel tussen de robotica en de landbouw, tussen r&d en het bedrijfsleven. Als gevolg hiervan wordt het huidige ecosysteem geconsolideerd, uitgebreid en versterkt. Digital Innovation Hubs ondersteunen bedrijven bij digitalisering door technische, menselijke en financiële aspecten met elkaar te verbinden. Agrobofood gaat nauw samenwerken met de bredere Europese roboticagemeenschap en heeft als doel de synergie met soortgelijke robotica-initiatieven te waarborgen.