Europees consortium werkt aan effectief robotgebruik in agrofood

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het EU-project Agrobofood bouwt met een budget van 16 miljoen euro aan een Europese ecosysteem voor het effectief toepassen van roboticatechnieken binnen de Europese agrifoodsector. Het programma wil het digitale transformatieproces versnellen en heeft tot doel de efficiëntie en concurrentiepositie van de Europese agrifoodsector te verbeteren. Het Agrobofood-netwerk bestaat uit 49 digitale innovatiehubs (Digital Innovation Hubs) en twaalf competentiecentra en zal tijdens het project verder worden uitgebreid. Het projectconsortium dat deze groei aanwakkert, bestaat uit drie partners, onder leiding van Wageningen University & Research.

Boeren staan vanwege de toenemende vraag naar meer en beter voedsel met gebruik van minder middelen, een lagere ecologische voetafdruk en de veranderende eisen van de consument voor een enorme uitdaging. Agrobofood streeft naar een optimale terugkeer van EU-investeringen in agrifoodrobotica, waarbij Europa het voortouw neemt in de productie van duurzaam, veilig en adequaat voedsel.

De kern van het project bestaat uit innovatie-experimenten die worden georganiseerd en gecontroleerd door de Digital Innovation Hubs. De eerste experimenten worden uitgevoerd in zeven regionale clusters. Hierin worden robotica-innovaties in agrifood aangetoond die dupliceerbaar zijn en Europa-breed kunnen worden toegepast.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.