Europa wint aandeel in wereldmarkt gereedschapsmachines

Alexander Pil
28 september 2011

Europese fabrikanten van gereedschapsmachines zullen hun productie dit jaar met gemiddeld 20 procent zien stijgen. Gezamenlijk komen ze daarmee uit op een omzet van boven de 20 miljard euro. Dat meldt brancheorganisatie Cecimo. De groei komt voor een groot deel op het conto van de export, die naar verwachting met bijna een kwart zal stijgen tot 15,7 miljard euro.

Europa blijft wereldwijd de belangrijkste leverancier van machinetools. Het kan zijn marktaandeel zelfs vergroten. ’Voorlopige schattingen laten zien dat we ons aandeel kunnen laten groeien van 33,3 procent tot 34,6 procent in 2012‘, zegt Frank Brinken van Cecimo.

Brinken houdt wel een slag om de arm. ’Er hangen donkere wolken boven de Europese en wereldeconomie. We merken dat in Europa door een belemmerde toegang tot financiële middelen in de productieketen. Als de problemen niet snel worden geadresseerd, kunnen ze een stevig effect hebben op de markt van gereedschapsmachines. Omdat het vooral om mkb‘ers gaat, hebben die fabrikanten er extra last van als de negatieve trend doorzet.‘