Eurekite kiest Demcon voor bouw pilotlijn flexibel keramiek

Paul van Gerven
2 februari 2021

Eurekite, spin-off van de Universiteit Twente, werkt samen met systeemontwerper Demcon om de productie van zijn flexibele keramische materialen op te schalen. Daartoe heeft het bedrijf 4,2 miljoen euro aan leningen en equity-investeringen ontvangen. De financiering zal ook worden gebruikt om de wereldwijde activiteiten en de octrooiportefeuille uit te breiden.

Foto: Eurekite

Eurekite’s Flexiramics is een op vezels gebaseerd keramiek dat licht en flexibel is zoals tissuepapier, maar toch de belangrijkste fysisch-chemische eigenschappen van traditionele keramiek behoudt, zoals hittebestendigheid, elektrische isolatie en corrosiebestendigheid. Traditionele keramiek is echter zeer inflexibel, wat de toepassingen beperkt. Als flexibele keramiek biedt Flexiramics unieke toepassingsmogelijkheden in tal van technische domeinen, waaronder scheidingsmembranen in Li-ion-batterijen, flexibele, hittebestendige printplaten en filtratiemembranen voor de olie- & gasindustrie.

Vanaf 2015 heeft Eurekite zich gericht op de uitontwikkeling van het nieuwe keramische materiaal. Doel was een productieproces op laboratoriumschaal realiseren en projecten uitvoeren met internationale klanten voor het afstemmen van producteigenschappen op hun specifieke behoeften. Hierdoor kan Eurekite nu kleine hoeveelheden hoogwaardig materiaal produceren en de volgende stap is productie van de grotere hoeveelheden die nodig zijn voor kwalificatieprojecten met klanten.

Deze volgende stap vereist een pilot-productielijn, legt Eurekite-coo Bas Kerkwijk uit: ‘Onze kerncompetenties liggen in materiaalkunde en chemie, niet in machinebouw, dus zijn we op zoek gegaan een engineeringpartner. We hebben voor Demcon gekozen vanwege hun staat van dienst op het gebied van industrialisatie van productie en hun ervaring met het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige machines en pilotlijnen.’

De productielijn van Eurekite staat gepland voor eind 2022. Ondertussen zal het bedrijf tijdelijke apparatuur gebruiken voor het produceren van materiaal om de marktontwikkeling te voeden. Aanvullende financiering is vereist voor de opschaling van productie en commerciële activiteiten en voor de verdere ontwikkeling van intellectueel eigendom.

Bij Demcon voegen zich Oost NV en een groep lokale investeerders. Samen zetten ze een aandeleninvestering van 2,0 miljoen euro op. Daarnaast heeft Eurokite een lening van 1,6 miljoen euro gekregen van RVO en een lease van 600 duizend euro van het High Tech Fund. Eerder voorzag het Amerikaanse investeringsfonds Cottonwood Eurekite van 2,75 miljoen euro aan durfkapitaal.