‘EU wil eigen sub-5 nm-chipfabriek tegen 2030’

Paul van Gerven
5 maart 2021

De Europese Unie streeft ernaar om tegen 2030 haar eigen geavanceerde halfgeleiders te produceren. Dat meldt Bloomberg op basis van een conceptdocument dat het in handen heeft verkregen. Het document, dat het zogenaamde Digital Compass-plan schetst dat volgende week door de Europese Commissie zal worden gepresenteerd, roept op tot productieactiviteiten van sub-5 nm op Europese bodem. Het bevat echter geen concrete acties om dit doel te bereiken.

Het plan maakt deel uit van de ambities van de EU om minder afhankelijk te zijn van bedrijven uit de VS en Azië voor wat betreft digitale technologie. Naast het bouwen van een of meer fabrieken wil de EC in 2025 ook tienduizend klimaatneutrale dataservicefaciliteiten en een kwantumcomputer inzetten, en in 2030 bevolkte gebieden bedekken met 5G.

Afgelopen oktober riepen de lidstaten de EC op om tegen deze maand een dergelijk plan te presenteren. Eerder heeft een grote groep EU-lidstaten een gezamenlijke verklaring ondertekend om samen te werken aan ‘versterking van Europa’s vermogen om de volgende generatie processoren en halfgeleiders te ontwikkelen. Dit omvat chips en ingebedde systemen die de beste prestaties bieden voor specifieke toepassingen in een breed scala van sectoren, evenals toonaangevende fabricage die geleidelijk evolueert naar 2nm-knooppunten voor processortechnologie.’

Het voorstel voor het Digital Compass heeft de goedkeuring nodig van zowel de EU-lidstaten als het Europees Parlement.