EU stelt voorwaarden aan steun voor Europese chipfabriek

Paul van Gerven
31 januari 2022

De Europese Unie gaat condities verbinden aan de financiële prikkels die het beschikbaar stelt voor de bouw van geavanceerde chipproductiesites, vertelde Eurocommissaris Thierry Breton vrijdag aan verslaggevers. De faciliteiten moeten uniek zijn in Europa, de leveringszekerheid waarborgen en zich committeren aan toekomstige investeringen in geavanceerde technologie. Breton liet doorschemeren dat de EU wetgeving zou kunnen aannemen die is geïnspireerd op de Defense Production Act, die de Amerikaanse regering in staat stelt de levering van in eigen land geproduceerde goederen veilig te stellen.

Europees Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton. Foto: EC–Audiovisuele Dienst

De EU publiceert volgende week haar voorstel voor de chipwet. Het doel is om de afhankelijkheid van Europa van de VS en Azië voor halfgeleiders te verminderen door te streven naar een ‘marktaandeel’ van 20 procent in de wereldwijde chipproductie. Breton zei dat de EU bereid is een bedrag te investeren dat ‘evenredig’ is met de federale stimulans van de VS voor de halfgeleiderindustrie. De Chips for America Act vraagt ​​om een ​​investering van 52 miljard dollar.

ASML is betrokken bij de voorbereiding van de chipwet. De Europese Commissie heeft de machinebouwer gevraagd om een ​​langetermijnvisie te schetsen voor de Europese halfgeleidersector, zo maakte NRC Handelsblad vorig jaar bekend.