EU slaat innovatiealarm

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Europa kijkt in het kielzog van de financiële crisis een innovatiecrisis in de ogen. Dat zei eurocommissaris Máire Geoghegan-Quinn van onderzoek, innovatie en wetenschap gisteren bij de presentatie van een serie beleidsmaatregelen om de Europese innovatiekracht op te krikken. De plannen maken deel uit van Europa 2020, de opvolger van de Lissabon-strategie die wat innovatie betreft weinig succesvol is geweest.

In de Europa 2020-strategie krijgen lidstaten opnieuw tien jaar de tijd om 3 procent van hun bnp aan R&D te besteden, maar dit keer hebben zij nog minder ruimte op hun begrotingen. Nieuw zijn de European Innovation Partnerships, waarin eurocommissarissen, europarlementariërs, ministers, industrie en de kennissector zich verenigen om aan specifieke doelen te bereiken. Het eerste partnerschap gaat zich richten op verlenging van de levensduur van EU-burgers. De Europese Commissie steunt via Joint Technology Initiatives nu al specifieke onderzoeksgebieden (waaronder embedded systemen en nano-elektronica), maar de EIP‘s zijn iets ’heel anders‘, aldus Geoghegan-Quinn.

De EC beoogt verder onder meer maatregelen te treffen om risicokapitaalinvesteringen te stimuleren, één Europees patentsysteem op te zetten en innovatie sturen door de EU als launching customer te laten optreden. De Europese Raad bespreekt de voorstellen van Geoghegan-Quinn in december.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.