EU-rapport: Nederland verbetert innovatiekracht

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nederland heeft zijn positie versterkt als innovatieleider binnen de Europese Unie. Dat blijkt uit het European Innovation Scoreboard 2018 (EIS), waarin landen worden beoordeeld op zaken als r&d-investeringen, onderwijsniveau en kwaliteit van onderzoek. Landen die meer dan twintig procent boven het EU-gemiddelde scoren, worden aangemerkt als innovatieleider. Nederland behoort sinds 2016 tot die categorie en scoorde over vorig jaar 28,5 procent boven het gemiddelde. Onder de koplopers was het de enige die zijn score jaar op op jaar significant verbeterde en liep daarom in op leiders Zweden, Denemarken en Finland.

Het EIS vergelijkt de EU ook met andere grote economieën. De EU moet Zuid-Korea, Canada, Australië, Japan en de Verenigde Staten voor zich dulden. De achterstand op de Verenigde Staten is echter zo goed als ingelopen en ook op Canada maakt de EU meters. Zuid-Korea en Australië lopen in langzaam tempo uit. China heeft nog een forse achterstand maar diens prestaties groeien bijna drie keer zo hard als die van de EU.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.