EU investeert 50 miljoen in Estse bezorgrobots

Alexander Pil
26 januari 2022

Starship Technologies, heeft een kapitaalinjectie van 50 miljoen euro ontvangen van Europese Investeringsbank (EIB), de kredietverstrekker van de Europese Unie. Het Estse bedrijf gaat de financiering gebruiken voor onderzoek en ontwikkeling van zijn autonome bezorgrobots, en de bouw van duizenden systemen in zijn engineering- en innovatiefaciliteit in Tallinn. ‘Deze steun van de EIB zal ons helpen om de last-mile-bezorging verder vorm te geven en miljoenen mensen de voordelen van on-demand bezorggemak te bieden’, aldus Starship-ceo Alastair Westgarth.

Starship-robots hebben al meer dan 2,5 miljoen leveringen voltooid.

‘Elektrische voertuigen in alle soorten en maten zullen deel uitmaken van onze toekomst en kunnen een sleutelrol spelen in de puzzel op het gebied van duurzaam vervoer’, aldus EIB-vicevoorzitter Thomas Östros. ‘De bezorgrobots van Starship bewijzen hun waarde nu al en we ondersteunen het bedrijf graag zodat ze hun technologie kunnen blijven ontwikkelen en hun productie kunnen opschalen.’

Starship biedt zijn diensten al aan in vele delen van de EU, het VK en de VS in steden, universiteitscampussen en industriële campussen. Zijn emissievrije robots steken elke dag meer dan honderdduizend keer over, een feature waardoor een Starship-bezorging goedkoper zijn dan wanneer een mens het doet. In totaal hebben de Estse bezorgrobots meer dan 2,5 miljoen commerciële leveringen voltooid en 5 miljoen kilometer afgelegd, meer dan enige andere autonome bezorgdienst.

Bekijk hoe leveringen met de Starship-robot in zijn werk gaan