ETG groeimotor VDL Groep

René Raaijmakers
7 september 2022

De omzet van de VDL-divisie Toeleveringen, waarvan werkmaatschappij ETG het grootste deel uitmaakt, steeg in de eerste helft van dit jaar met 23 procent ten opzichte van de eerste helft van 2021, van 885 miljoen euro naar 1.087 miljoen euro. Daarmee is het een van de groeimotoren binnen de VDL Groep.

Andere sterke groeiers zijn de divisie Bussen (34 procent groei, van 187 naar 251 miljoen euro) en Eindproducten (31 procent groei, van 305 naar 400 miljoen). Onder Eindproducten valt een waaier aan producten, waaronder geautomatiseerde productiestraten voor automotive, veersystemen, warmtewisselaars, containerhandling en verpakkingsmachines en systemen voor productieautomatisering, maritiem gebruik en agrotoepassingen.

VDL geeft geen cijfers over de werkmaatschappijen, maar volgens ingewijden is VDL ETG verantwoordelijk voor ruim 60 procent van de omzet. Dit jaar zal ETG daarmee naar schatting 1,2 miljard euro bijdragen aan de totale omzet van heel VDL. Naar verwachting komt de totale omzet van de groep voor 2022 ruim boven de 5 miljard euro uit.

Alleen de activiteit Autoassemblage (VDL Nedcar) is groter binnen de VDL Groep, maar deze heeft last van forse tegenwind. De omzet van Nedcar over de eerste helft van 2022 was 856 miljoen euro, tegen 1.125 miljoen euro een jaar eerder. ‘Als gevolg van mondiale ontwikkelingen is VDL Nedcar geregeld geconfronteerd met materiaaltekorten, met fors productieverlies tot gevolg’, aldus VDL.

De groei van ETG is vooral te danken aan ASML. Het Veldhovense lithografiebedrijf vraagt steeds meer van zijn toeleveranciers. Daarnaast klopten de afgelopen jaren ook ASML’s partners aan in Eindhoven voor mechatronische kennis en de productie van high-end submodules.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Zeiss, ASML-dochter Cymer en ook partner Trumpf kwamen voor kennis en productie naar Eindhovense suppliers, waarvan VDL ETG verreweg de grootste is. Zo ging ETG de vacuümkamers produceren voor de euv-bron – het onderdeel waar tindruppels met de hoogvermogenlasers van Trumpf in een stralend plasma worden omgezet. VDL ETG maakte al waferstages en waferhandlers voor ASML.

Voor het eenvoudigere toeleverwerk is VDL afgelopen april met een online platform gestart voor metalen producten op maat. De webwinkel Orderon.com zou je een late kopie kunnen noemen van het succesvolle 247Tailorsteel, dat al in 2015 begon met een webportal voor plaatmetaal. VDL biedt via het platform services voor lasersnijden en het kanten van metaal. Inmiddels hebben zich honderden gebruikers aangemeld, meldt VDL – een aantal waarop je als webwinkel wellicht niet al te trots moet zijn. Het bedrijf zegt de komende tijd te willen investeren in de verdere uitbreiding van het platform.