Essentra versnelt uitrol elektrische machines

Alexander Pil
29 maart 2022

Essentra Components is begonnen met fase twee van zijn vervangingsprogramma voor elektrische spuitgietmachines, nadat het vorig jaar wereldwijd 21 nieuwe machines heeft geïnstalleerd. Dankzij verbeteringen in fase één zijn dit er zeven meer dan aanvankelijk gepland.

In de tweede fase van het vervangingsprogramma, gedurende 2022, zullen naar verwachting twintig nieuwe elektrische machines worden geïnstalleerd. In februari dit jaar zijn al zeven machines besteld. Tot nu toe zijn er 39 spuitgietmachines vervangen, ofwel aan het einde, ofwel in de laatste fase van hun levenscyclus.

Essentra had aanvankelijk als doel om de hele portefeuille tegen 2031 door een energiezuiniger exemplaar te vervangen, maar verwacht nu dat de revisie rond 2028 zal zijn voltooid. Dit dankzij het succes dat Essentra tot nu toe heeft geboekt en de overname van de Chinese fabrikant Hengzhu vorig jaar, waardoor het veel lokale machineleveranciers heeft kunnen aantrekken.

De nieuwe machines bewijzen nu al hun waarde: in de vier vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, de Verenigde Staten en China waar de machines in 2021 zijn vervangen, wordt een energiebesparing van 21 tot 31 procent per cyclus gemeld. De veranderingen hebben geleid tot een gemiddelde CO2-reductie per machine van 2,41 ton, ruwweg 45 ton per jaar in totaal.