Essentra elektrificeert hydraulische spuitgietmachines

Alexander Pil
31 mei 2021

Essentra Components, de Britse fabrikant van industriële onderdelen, heeft een langetermijninvesteringsprogramma ter waarde van meerdere miljoenen euro’s opgezet om zijn portfolio van hydraulische spuitgietmachines in 2031 volledig elektrisch te maken. De transitie leidt tot een geschatte vermindering in energieverbruik van 33 procent (cycle to cycle), en een cycletijdsbesparing van 25 procent (tool to tool). De voorspelde proces- en productiviteitsverbeteringen zorgen er effectief voor dat drie elektrische machines dezelfde hoeveelheid werk kunnen verzetten als vier hydraulische machines, aldus het bedrijf met een Nederlandse service- en supportafdeling in Bergeijk.

‘Elektrische machines zijn betrouwbaarder en duurzamer dan hun hydraulische tegenhangers’, stelt Chris Butler van Essentra. ‘Daarnaast leveren ze meer productieve uren per jaar. Dankzij deze performance en meer automatisering kunnen we klanten voorzien van nog meer efficiëntie.’

De transitie naar elektrische machines van een klein aantal leveranciers betekent betere toegang tot reserveonderdelen – en dus meer uptime voor de geïnstalleerde machines. Ook bekijkt het bedrijf zijn tooling- en re-toolingprocessen en het verhogen van de cavitatie voor meer opbrengst. Hierdoor kan het voortaan projecten aannemen die eerder buiten de scope van Essentra vielen. De nieuwe technologie zorgt voor snellere levertijden voor nieuwe productlijnen en snellere omlooptijden. Daarnaast is de standaarddeviatie op elektrische machines nul, wat leidt tot meer nauwkeurigheid en minder afgewezen onderdelen – allebei essentieel voor het aantrekken en behouden van belangrijke klanten.