Espeel, Dewulf en Matthys samen naar Roemenië

René Raaijmakers
21 november 2007

De West-Vlaamse machinebouwers Espeel, Dewulf en Matthys hebben samen Synerom Construct opgericht. Daarmee nemen ze gezamenlijk hun productie in Roemenië ter hand.

Espeel, Dewulf en Matthys zijn actief in verschillende segmenten van de machinebouw. Espeel richt zich op het verwerken van transportcontainers, Dewulf maakt landbouwmachines en Matthys zit in de textielmachines. Omdat het klantenbestand niet of nauwelijks overlapt zagen deze relatief kleine machinebouwers geen belemmering in een samenwerking op productiegebied.

De leden van het Belgische trio hebben een gelijke omvang. Espeel telt 76 werknemers en maakt een jaaromzet van 10 miljoen euro. Bij Dewulf werken 73 mensen en het bedrijf zet 13 miljoen euro om. Matthys heeft 85 werknemers en maakt een jaaromzet van 12 miljoen euro.

Voor de samenwerking heeft het drietal de joint venture Synerom opgericht waarin ze ieder een gelijke aandelenverhouding hebben. Er werken momenteel twaalf mensen bij Synerom, waarbij het de ambitie is om door te groeien tot veertig. Synerom betrekt een 2500 m2 groot nieuwbouwpand in het Roemeense Brasov, tweehonderd kilometer van Boekarest.