Eso bouwt grootste oog ter wereld

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Over een paar jaar zal de grootste telescoop ter wereld zijn blik op de hemel richten. Eso bouwt het complex in de bergen van Noord-Chili. Om alle 798 elementen van de hoofdspiegel netjes vlak te houden ondanks wind, grondtrillingen en de kanteling van de telescoop, ontwikkelden TNO en VDL ETG een ingenieus ondersteuningsframe.

Al meer dan twintig jaar bestudeert de Europese zuidelijke sterrenwacht Eso de ruimte met de VLT (Very Large Telescope). De faciliteit in het noorden van Chili telt vier telescopen met acht meter grote spiegels en bevat een scala aan inmiddels tweede generatie instrumenten. Een paar jaar geleden keurde Eso de ontwikkeling goed van een nog veel grotere telescoop, de Extremely Large Telescope, kortweg ELT, met een diameter van 39 meter. Het complex, dat circa een miljard euro zal gaan kosten, moet verrijzen op de top van de Cerro Armazones, een berg in de buurt van de VLT.

Als de ELT omstreeks 2025 gereed is, zal het systeem de krachtigste telescoop op aarde zijn. Hij zal zo’n dertien keer meer licht opvangen dan de krachtigste telescoop van dit moment. De vijf spiegels zijn uitgerust met geavanceerde, adaptieve optica om bijvoorbeeld te kunnen corrigeren voor de turbulente atmosfeer. Dit moet beelden opleveren die zestien keer scherper zijn dan van de Hubble-ruimtetelescoop. Dat zal astronomen helpen bij onder meer het karakteriseren van aardachtige planeten in de bewoonbare zones rond andere sterren, het bestuderen van de vroegste stadia van protoplanetaire systemen en sterrenstelsels met hoge roodverschuiving, en bijdragen leveren aan andere onderzoeksgebieden in de kosmologie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.