Erik Loopstra ontvangt eerste Martin van den Brink Award

René Raaijmakers
16 juli 2012

Erik Loopstra ontving twee weken terug de eerste Martin van den Brink-prijs. De naamgever constateerde met enige gêne dat de uitreiking daarmee wel ’een erg ASML-feestje‘ was geworden. Maar volgens ingewijden is er in de Brainport-regio en ver daarbuiten nu eenmaal geen betere systeemengineer te vinden – na Martin van den Brink zelf. Dus ging de award naar de man die bij ASML als eerste fellow werd en inmiddels ook ’senior‘ voor deze titel mag zetten.

Op de eerste award-uitreiking stond – hoe kan het ook anders – vooral Martin van den Brink in het middelpunt. Zijn mentor Steve Wittekoek en Evert Polak haalden herinneringen op, waarbij Polak opmerkte dat ’velen aan het succes van ASML een steentje hebben bijgedragen, maar in het geval van Martin is dat een kei‘.

Erik Loopstra ontving eind mei de eerste Martin van den Brink Award. De prijs is een originele meerkleurenlitho van de Belgische graficus Hedwig Pauwels. Zijn ontwerp werd afgedrukt op een authentieke steendrukpers in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard.

De tweejaarlijks uit te reiken Martin van den Brink Award is een initiatief van de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) in samenwerking met TNO, Brainport Industries, High Tech Systems Platform, Point-One en de High Tech Campus Eindhoven. Daarmee willen ze het belang van de systeemarchitectuur voor het succes van de Nederlandse hightechsystemenindustrie onderstrepen en uitdragen dat ons land op dit gebied een leidende rol speelt.

Martin van den Brink legde uit dat het aantal systeemarchitecten bij ASML een flessenhals is voor de machineontwikkeling. ’Als je kijkt naar het aantal systeemengineers en het aantal klussen die wij parallel doen, dan is dat één op één begrenst door het aantal systeemengineers dat we hebben‘, aldus Van den Brink. Hij wees naar de robots van Tech United, die enkele weken terug de Dutch Open wonnen tegen een kapitaalkrachtigere tegenstander. Toch verloor het team dat duurdere spullen kon aanschaffen. Van den Brink, die bij de wedstrijd aanwezig was: ’Dat zat hem in het feit dat de robots van de TU Eindhoven op een hoger niveau met elkaar communiceren. Dat bedoel ik met systeemengineering: je kunt heel goed zijn in een wieltje of de aandrijving, maar toch die wedstrijd verliezen omdat je totale systeem minder goed is.‘

Van den Brink sprak daarbij ook zijn zorgen uit over de informatie die hij van hoogleraar Maarten Steinbuch had gekregen. Met het niveau van de werktuigbouwkundigen in Eindhoven zit het volgens Steinbuch wel goed, maar het systeemdenken in de regio moet naar een veel hoger niveau.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.

ASML‘s chief product & technology officer merkte nog maar eens op dat hij niet staat te springen ’om dit soort feestjes van persoonlijkheidsverering bij te wonen‘, maar dat hij het nodig vindt om het belang van systeemarchitectuur te onderstrepen. ’De leveranciers in onze omgeving gebruiken we om goede modules te leveren, maar in de combinatie moeten we het verschil maken. Mensen die dat begrijpen en daarin kunnen schakelen, is een van de grootste problemen die we intern bij ASML hebben. Er bestaat ook geen opleiding voor. Systeemengineering is geen oppervlakkig vak. Er zijn mensen die denken dat je geen details hoeft te weten. Dat is juist niet zo. Je moet kunnen schakelen en contact houden met de submodules. Vandaar dat ik mijn naam aan deze award heb gegeven.‘