ERC-beurs voor Twentse magnetische robotchirurg

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Sarthak Misra van de Universiteit Twente heeft een ERC Proof of Concept-beurs ontvangen voor zijn onderzoek met de titel Ramses (robust actuation through magnetism for safe endovascular surgery). Het is al de vierde keer dat aan Misra een ERC-beurs wordt toegekend. Ramses komt voort uit de resultaten van zijn ERC-startersbeurs Robotar. Binnen Ramses zullen onderzoekers van het Twentse Surgical Robotics Laboratory (SRL) een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie.

Robottechnologieën komen steeds vaker voor binnen de minimaal invasieve chirurgie, waar artsen ze gebruiken om patiënten snel, nauwkeurig en met minimale complicaties te behandelen. In de loop van de jaren heeft SRL verschillende robottechnologieën ontwikkeld, gericht op een reeks procedures binnen minimaal invasieve chirurgie. Een prominente researchlijn binnen SRL onderzoekt de mogelijkheden van magnetisme voor het aandrijven van flexibele chirurgische instrumenten en microrobots, die worden gebruikt bij endovasculaire chirurgie. Magnetisch-flexibele instrumenten bieden een handiger en nauwkeuriger alternatief voor de conventionele instrumenten, die tendon-aangedreven zijn of handmatig moeten worden bediend. In het afgelopen decennium hebben de onderzoekers van SRL een reeks nieuwe magnetische katheters ontworpen en getest, die ofwel gericht zijn op de verbetering van de huidige chirurgische protocollen, of platforms bieden voor volledig nieuwe chirurgische taken, die anders niet haalbaar zouden zijn.

Onder flexibele instrumenten worden onder meer voerdraden, slangen, naalden, endoscopen of katheters verstaan. Deze instrumenten zijn specifiek ontworpen voor procedures tijdens minimaal invasieve chirurgie en worden gebruikt om problemen aan het vaatstelsel of het hart te behandelen. Deze instrumenten worden via een kleine incisie in het lichaam ingebracht, meestal boven de dijbeenslagader nabij de lies. Het inbedden van dergelijke instrumenten met magnetische componenten, zou manipulatie in het menselijk lichaam mogelijk maken. Magnetisch-flexibele instrumenten zijn ontworpen met betrouwbaarheid als uitgangspunt. Ze zijn immers afhankelijk van externe velden, die worden gegenereerd door apparatuur die buiten het lichaam van de patiënt is geplaatst. Het doel van Ramses is het integreren van een veelzijdig systeem, dat kan dienen als hulpinfrastructuur voor een breed scala aan procedures, waarbij gebruik wordt gemaakt van magnetisch-flexibele instrumenten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.