Erasmus MC laat bedden door robots reinigen

Pieter Edelman
5 november 2015

Het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum neemt deze maand een volautomatische wasstraat voor ziekenhuisbedden in gebruik, ontwikkeld door IMS Innovations uit Zwaag. In de wasstraat staan twee industriële robots die de bedden onder hoge druk van alle kanten schoonspuiten en vervolgens droogblazen. Het matras wordt in de wasstraat apart behandeld. Hierdoor wordt in zes minuten tot 99 procent van de micro-organismen verwijderd.

Aan de wasstraat is meer dan een jaar gesleuteld. Vorig jaar schreef het Erasmus MC een openbare aanbesteding uit om de ontwikkeling van zo’n systeem in gang te zetten, die gewonnen werd door IMS. Het bedrijf wil het systeem nu ook aan andere ziekenhuizen verkopen. Het ziekenhuis ontving vorig jaar de Public Procurement of Innovation Award voor dit initiatief.

De wasstraat kan vijftigduizend bedden per jaar schoonmaken, zonder gebruik van zeep of chemicaliën. De bedoeling is dat het systeem de komende tijd nog verder wordt ontwikkeld. Op den duur moeten ook rolstoelen en infuuspalen door de wasstraat kunnen.