Er zit niets anders op: leg je requirements voor aan je stakeholders

Cees Michielsen
Leestijd: 4 minuten

Wat is de kwaliteit van je requirements? Cees Michielsen, trainer bij High Tech Institute, beantwoordt die vraag in deel 1 van een serie over systeemrequirementsengineering.

Kunnen we objectief over een requirement zeggen dat hij van goede kwaliteit is? Wat is dan de maatstaf voor ‘goed’? Bestaat er zoiets als ‘goed genoeg’? Een antwoord hierop is voor een groot deel te vinden in het werk van Philip Crosby, William Edwards Deming en Joseph Juran. Deze drie kwaliteitsgoeroes zijn niet meer onder ons, maar hun ideeën blijven een grote bron van inspiratie.

Omdat requirements het resultaat zijn van een requirementsengineeringproces, lijkt het logisch om na te gaan of een requirement voldoet aan de doelstellingen van dat proces. Ten eerste, zijn de behoeftes van de stakeholders vastgesteld? Ten tweede, is een correcte en volledige vertaling van deze behoeftes vastgelegd tot op het decompositieniveau waar de eisen kunnen worden geïmplementeerd in hardware- of softwarecomponenten? Hier zal ik mij richten op dit tweede doel.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.