EP akkoord met uniforme drone-regels

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Europees parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat een einde moet maken aan de complexe lappendeken aan regels voor vliegen met drones. Dat is hard nodig, want ontwikkelaars van dronetoepassingen lopen nu vaak aan tegen verouderde regels en lokale verschillen. Naar verwachting worden de regels later dit jaar van kracht, als ook de Europese ministers akkoord zijn gegaan.

De huidige regels voor vliegen met onbemande toestellen zijn veelal ad hoc toegevoegd aan de wetgeving voor de reguliere luchtvaart en modelvliegtuigjes. Daardoor zijn ze eigenlijk niet zo goed toegespitst op deze relatief jonge technologie, en zijn er grote verschillen tussen landen. Het Europese voorstel wil duidelijkheid scheppen in de regels waar dronefabrikanten, en piloten van onbemande toestellen, aan moeten voldoen.

Het plan is om drie verschillende categorieën te gaan onderscheiden op basis van risico’s. Voor kleine en lichte consumentendrones worden er eigenlijk weinig drempels opgeworpen, zolang ze onder de honderdtwintig meter en in zicht van de piloot blijven, en bijvoorbeeld niet boven menigten komen. Piloten mogen überhaupt pas in de buurt van mensen vliegen nadat ze een online training hebben gevolgd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.