Enschedese dronevogel voor onopvallende bewaking

Jessica Vermeer
20 mei 2020

The Drone Bird Company – voorheen Clear Flight Solutions – heeft het nieuwste model in zijn vloot aangekondigd. De Aves Series 1 is een onopvallende dronevogel, niet te onderscheiden van een echte vogel. Het Enschedese bedrijf wil de vogel inzetten voor bewaking en verkenningsmissies.

Foto: The Drone Bird Company

De Aves-drone is gemodelleerd naar vogels in hun natuurlijke omgeving. Volgens de Drone Bird Company is het model vrijwel niet detecteerbaar voor zowel mensen als dieren, omdat hij zo levensecht lijkt. Het model bevat geen luidruchtige of bewegende delen die de aandacht zouden kunnen trekken. Het model beschikt verder over realtime telemetrie, verwisselbare sensoren en een hoge mate van autonomie.

Het silhouet van de dronevogel kan worden aangepast aan vogelsoorten die voorkomen in een bepaald geografisch werkgebied. Afhankelijk van de gekozen vogelsoort en bewerkingen, kunnen specificaties verschillen om de echte vogel zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen. Daarnaast kan elke variant worden uitgerust met dag- en nacht-infraroodcamera’s en diverse andere sensoren. De maximale spanwijdte is 2,5 meter. Het operationele plafond is maximaal drie kilometer met een kruissnelheid van 43 kilometer per uur en een totaal bereik van veertig kilometer.